ORFEUS OG EURYDIKE

Vandreutstilling nr. 134

 

Mellom myte og virkelighet  

En utstilling med 9 linosnitt fra Palle Nielsens berømte serie Orfeus og Eurydike, første del.

Palle Nielsen lagde mellom 1955 og 1959 sin første serie på 53 linosnitt med tema fra den greske myten om Orfeus og Eurydike. I myten mister Orfeus sin elskede Eurydike, og i sin dype sorg begir han seg på en vandring mot dødsriket for å få henne tilbake. Palle Nielsen skildrer ikke myten slik vi er vant til å møte den. I hans bildeserie er handlingen satt til vår egen tid, og myten danner utgangspunkt for å skildre etterkrigstidens mørke stemning og den kalde krigens redsel for en ny verdenskrig.

Bildene er blitt til i etterkrigstiden, men angsten, fortvilelsen og ødeleggelsene som bildene skildrer, kjenner vi igjen i reportasjer fra krigen i Syria eller ulike terroraksjoner. Men, Palle Nielsens bilder er kunstuttrykk og skiller seg fra virkelighetsskildringer. Med utgangspunkt i myten presenter han er en universell tilnærming til menneskets kamper på liv og død. På den måten kan bildene på en annen måte enn nyhetsbilder og politiske reportasjer danne utgangspunkt for viktige samtaler om menneskets eksistens og vår egen tid.

 

Kunst i Skolen har produsert to forskjellige utstillinger, nr. 133 og nr. 134, som begge består av ni forskjellige linosnitt fra serien.

 

Målgruppe: Grunnskolens mellomtrinn og oppover. Utstillingen kan brukes tverrfaglig i både samfunnsfag, norsk og kunst- og håndverk.

 
 
BILDER FRA UTSTILLINGEN

 

 

FAKTA

 

Innhold: 9 innrammede linosnitt, lærerveiledning og

bildefil i pdf som kan vises på stor eller liten skjerm (lastes ned fra kunstiskolen.no)

Emballasje: Koffert med mål 83 x 54 x 31 cm, vekt ca. 30 kg

Utstillingslokale: Klasserom/ fellesrom
Formidling: Utstillingen turnerer uten formidler
Pris: kr 800,- pr. mnd, inkl. forsikring

 

 

 

Motlys
Motlys